вівторок, 25 вересня 2012 р.

Будова світу. Сонячна система.

Вступ

«Дві речі наповнюють душу завжди новим і все більш сильним здивуванням і благоговінням, чим частіше і довше ми роздумуємо про них, – це зоряне небо наді мною і моральний закон в мені».
Іммануїл Кант
Астрономія корисна тому, що вона прославляє нас над нами самими; вона корисна тому, що вона велична; вона корисна тому, що вона прекрасна. Саме вона виявляє нам, як нікчемна людина тілом і яка велика вона духом, бо розум її взмозі обійняти сяючі безодні, де його тіло є лише темною крапкою, взмозі насолодитися їх безмовною гармонією.
Анрі Пуанкаре

Всі ми живемо на Землі – невеликій планеті, загубленій в безкрайніх просторах Всесвіту. Всі ми живемо під одним і тим же небом – що знову і знову вабить до себе. У ясну ніч там можна побачити декілька тисяч зірок; а скільки мільярдів світів ховається за смугою Чумацького Шляху? Недивно, що люди тисячоліттями піднімають голови вгору в надії розгадати таємниці Уранії – старогрецької музи астрономії.
У перекладі з грецького слово астрономія означає «закон зірок», «наука про зірки». Напевно, це якнайдавніша наука: зміни тривалості дня і ночі, сезонні коливання погоди, повені і засухи – що могло бути важливіше для первісних людей?

З тих пір пройшли тисячоліття. Зараз в світі декілька тисяч професійних астрономів, але їх зусиллями ми вже знаємо багато що про галактики і чорні дірки, Великий вибух і далеке майбутнє нашого Всесвіту. І завжди, у всі часи знаходилися любителі. Спостереження метеорів, комет, змінних зірок – астрономія і до цього дня не може обійтися без допомоги ентузіастів.
Астрономія вивчає будову Всесвіту, рух, фізичну природу, походження і еволюцію небесних тіл і утворених ними систем. Астрономія досліджує також фундаментальні властивості, Всесвіту що оточує нас.
Як наука, астрономія грунтується перш за все на спостереженнях. На відміну від фізиків астрономи позбавлені можливості ставити експерименти. Практично всю інформацію про небесні тіла приносить нам електромагнітне випромінювання. Тільки у останні сорок років окремі світи почали вивчати безпосередньо: зондувати атмосфери планет, вивчати місячний і марсіанський грунт.
Масштаби спостережуваного Всесвіту величезні і звичайні одиниці вимірювання відстаней – метри і кілометри – тут малопридатні. Замість них вводяться інші.
Астрономічна одиниця використовується при вивченні Сонячної системи. Це розмір великої півосі орбіти Землі: 1  а.о. = 149  мільйонів кілометрів. Крупніші одиниці довжини – світловий рік і парсек, а також їх похідні (кілопарсек, мегапарсек) – потрібні в зоряній астрономії і космології. Світловий рік – відстань, яка проходить промінь світла у вакуумі за один земний рік. Він рівний приблизно 9,5•1015  м. Парсек історично пов'язаний з вимірюванням відстаней до зірок по їх паралаксу і складає 1  пк = 3,263  світлового року = 206 265  а.о. = 3,086•1016  м.
Астрономія тісно пов'язана з іншими науками, перш за все з фізикою і математикою, методи яких широко застосовуються в ній. Але і астрономія є незамінним полігоном, на якому проходять випробування багато фізичних теорій. Космос – єдине місце, де речовина існує при температурах в сотні мільйонів градусів і майже при абсолютному нулі, в порожнечі вакууму і в нейтронних зірках. Останнім часом досягнення астрономії почали використовуватися в геології і біології, географії і історії.
Зараз вже не потрібно визначати курс корабля за зірками, передбачати розливи Ніла або рахувати час по пісочному годиннику: на зміну астрономії тут прийшли технічні засоби. Але астрономія і космонавтика як і раніше незамінні в системах зв'язку і телебаченні, в спостереженнях Землі з космосу.
Астрономія вивчає фундаментальні закони природи і еволюцію нашого світу. Тому особливо велике її філософське значення. Фактично, вона визначає світогляд людей.




Дуже важким та повним небезпек було життя людей у далекому минулому. Воно залежало не тільки від Землі, що годувала їх, як добра мати, а й від гігантського неба, що простягалося від горизонту до горизонту.
Прадавня людина будувала свої уявлення на основі зорового бачення. Незрозумілі з її точки зору розміщення планет, зірок, рух Сонця, комет вони приписували добрій чи злій волі духів або божеств. В цілому, вони у тих явищах, що спостерігали, не виділяли закономірностей і тому відчували жах перед небесними змінами, вважаючи зміни наслідком обурення вищих сил.
Пильно вдивляючись у нічне небо, люди згодом почали розпізнавати у ньому окремі групи зірок - сузір'я. Вони також навчилися пов'язувати періодичні зміни природних явищ із зміною вигляду зоряного неба.
Про всі ці ранні астрологічні спостереження свідчать незчисленні зарубки на кістках тварин та вражаючі своєю красою наскальні малюнки.



Давнійсвіт

Давній Єгипет.

Життя давніх єгиптян залежало від розливу річки Ніл. Це змусило давньоєгипетських жерців зіставляти початок розливу ріки із виглядом зоряного неба. Вони встановили, що перед початком великого розливу зірка Сотіс (Сиріус) після 70 днів невидимості вперше сходить на небо.
Також саме єгиптянам належить звичай ділити добу на 24 години, згодом вони встановили, що рік триває 365 днів. Давні єгиптяни уявляли собі Землю у вигляді великої прямокутної долини, що простяглася з півночі на південь. Посередині долини начебто тече Ніл. Оточують долину гори, там тече Небесний Ніл, по якому плаває човен бога Сонця. А плоске залізне небо тримається на чотирьох стовпах. До нього підвішені зірки невидимими нитками.



Давній Китай.

Загальний вигляд стародавньої Пекінської обсерваторії.

Одним з осередків давньої культури був Китай. Тут також вирішувалось багато питань стосовно астрономії. Китайці ретельно слідкували за всіма змінами у небі. Так, першим точно визначеним сонячним затемненням є затемнення 6 вересня 776 році до н.е. Пізніше, протягом 242 років, їх у Китаї було зафіксовано 37. Також велися записи що до комет та сонячних плям, та все це у 213 році до н.е. було втрачено через необачність одного з імператорів.
Ретельно слідкували китайські астрономи і за Місяцем. Вони встановили, що синодичний місяць (проміжок між двома послідовними фазами Місяця) триває 29,5 діб.


Давній Вавилон.

Повну версію документа можна скачати тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Тиск

ТИСК ТВЕРДИХ ТІЛ НА ПОВЕРХНЮ. СИЛА ТИСКУ Прочитай   тут   👦    👧 Переглянь Ознайомся  Презентації Українською мовою з ваш...